De Poort (Normandiaplein)
Normandiaplein, Sneek Sneek -plan route

Het kunstwerk De Poort is in 1992 geplaatst bij de ingang van het Normandiaplein. Het is ontworpen en vervaardigd door Arie Berkulin, als project van de Stichting Kunstprojecten Sneek, in opdracht van de voormalige gemeente Sneek. Het ministerie van WVC, de provincie Friesland, Nieuwe Weme en de woningbouwvereniging Patrimonium verleenden subsidie. Het kunstwerk is een eigenzinnige invulling van het gat in de gevelwand langs de Leeuwarderweg, dat was overgebleven nadat het Normandiaplein was ingericht als winkelgebied en parkeerterrein.

De Poort werd onthuld op vrijdag 22 mei 1992, door wethouder mevrouw N. Weenink-Van Oort. Het kunstwerk is ongeveer acht meter hoog en vier meter breed. Het is vervaardigd van cortenstaal. Om een kunstzinnige invulling te vinden voor het gat bij de ingang van het Normandiaplein, schreef de Stichting Kunstprojecten Sneek een prijsvraag uit, waaraan drie kunstenaars meededen. Het ontwerp van Arie Berkulin werd uitgekozen vanwege de ruimtelijke uitstraling naar de omgeving.

'Het negatieve gat in de bebouwing wordt erdoor getransformeerd tot een positieve aanduiding van de ingang van het plein, op een krachtige, sobere, maar in ieder geval overtuigende wijze', aldus de jury. De poort lijkt scheef te staan. Deze verdraaiing ten opzichte van de rooilijn versterkt de zelfstandigheid van het kunstwerk en van de entree van het plein. Het achterover hellen van de poort beoordeelde de jury als een vondst 'gezien de symboliek die een poort uitdraagt'. Belangrijk bij het ontwerpen van een kunstwerk bij de entree van het Normandiaplein, was de oude kastanjeboom die daar sinds mensenheugenis stond en ook vooral moest blijven staan. De kastanje kreeg versterking van drie historische bomen die afkomstig zijn van het terrein van het voormalig verzorgingshuis Nij Nazareth op de hoek van de Leeuwarderweg en de Sytsingawiersterleane.