Royal_de_Luxe_(1_of_1).jpgFontein_Sneek_impressie.jpgATW Greyd&LauraKeijzerfotografie - kopie (2).jpgGiant_Steps.jpg2017-08-05 Sneekweek zaterdag  (83).jpgLogo_CH2018_site_HD_0.jpg

Culturele Hoofdstad 2018

Mysterie en verbazing! Dat zijn de uitgangspunten voor het spektakel dat de opening van de Culturele Hoofdstad 2018 zal brengen. De opening van een heel jaar vol bijzonders in heel Friesland met als hoofdthema ‘Iepen Mienskip’, wat open gemeenschap betekent. In januari 2018 staat het flamboyante openingsprogramma vol locatietheater, muziek en een reusachtige installatie die is gemaakt door duizenden Friezen en hun relaties van over de hele wereld. 
 

Een heel jaar vol bijzonders

In 2018 zijn alle ogen gericht op Leeuwarden en Friesland als culturele hoofdstad van Europa. Meer dan veertig grote projecten en 800 kleinere projecten vormen de ruggengraat van het programma in Friesland. Gedurende het jaar zijn acht megamanifestaties het hart van het programma. En er zijn ook primeurs, zoals het immense poppentheater van het beroemde Franse gezelschap ‘Royal de Luxe’: reuzen van poppen die in de zomer van 2018 bezit van het Leeuwarder centrum nemen. Eerdere bezoeken aan Liverpool, Mexico City en Londen brachten vele miljoenen mensen op de been. Het officiële programma wordt in het najaar van 2017 bekend gemaakt, maar hier alvast een tipje van de sluier. 
 

11Fountains

Een beeldend-kunstproject dat elf van 's werelds toonaangevende beeldend kunstenaars koppelt aan de elf steden in Friesland. De Elfstedentocht, maar dan permanent. Iedere kunstenaar ontwerpt een fontein die het verhaal van de stad en haar geschiedenis vertelt. Als hedendaagse kunstwerken, geven de fonteinen ook blijk van de snel veranderende wereld waarin wij leven. De kunstenaars werken samen met de lokale gemeenschap. Hierdoor symboliseert dit project ook het belang van de Iepen Mienskip. Voor Leeuwarden-Fryslân 2018 en voor onze wereld van vandaag.
 

At the Watergate

At the Watergate is de Friese versie van het European Youth Music Festival, een tweejaarlijks internationaal podiumevenement dat iedere editie  gehouden wordt in een Europese stad. Ongeveer 7.000 muzikale talenten uit vrijwel alle Europese landen geven gedurende drie dagen concerten. De dertiende editie in mei 2018 in Sneek en omstreken plaats. De opening van het evenement is aan stadsgracht De Kolk, pal voor de iconische Waterpoort. Naar verwachting worden 650 concerten gegeven, zowel binnen als buiten en onder meer op aanlegplaatsen voor boten.

Voorafgaand aan het festival vindt een congres plaats waarin de Europese thematiek op het gebied van ontwikkeling van kunst- en cultuureducatie aan de orde worden gesteld. Het festival biedt een randprogramma voor het primair onderwijs en voor samenwerkende instellingen voor voortgezet onderwijs uit Europese landen. De organisatie van At the Watergate is in handen van Cultuurkwartier Sneek.

At the Watergate wordt op woensdag 9 mei op spectaculaire wijze officieel geopend bij de Waterpoort in Sneek: 7000 deelnemers uit 23 landen, 49 podia, 650 concerten en heel veel bezoekers! 

8 & 9 mei Pre-festival At the Watergate
10 t/m 11 mei At the Watergate

Meer informatie over de CH2018 projecten in Sneek:  www.sneek.nl
en voor heel Friesland www.2018.nl e/o www.friesland.nl. 

 

 

fotomateriaal At the Watergate: GREYD! Concept/Ontwerp en Laura Keizer Fotografie

Bezig met laden