2015-05-05 Bevrijdingsdag Sneek (47).JPG2015-05-05 Bevrijdingsdag Sneek (45).JPG2015-05-05 Bevrijdingsdag Sneek (19).JPG2015-05-05 Bevrijdingsdag Sneek (15).JPG2015-05-05 Bevrijdingsdag Sneek (20).JPG2015-05-05 Bevrijdingsdag Sneek (33).JPG2015-05-05 Bevrijdingsdag Sneek (12).JPG2015-05-05 Bevrijdingsdag Sneek (11).JPG2015-05-05 Bevrijdingsdag Sneek (14).JPG

Sneek viert 75 jaar vrijheid

Programma  

In het kader van 75 jaar bevrijding in Sneek worden er diverse activiteiten georganiseerd van 15 april t/m 5 mei 2020. Hierbij een overzicht van de activiteiten. 
 

 

27 januari Daan Roosegaarde, Holocaustmonument
Onder regie van de gemeente SWF is op 27 januari de kick off van de Auschwitz herdenking met de komst van het Holocaust monument van Daan Roosegaarde in de Martinikerk in Bolsward.

 

15 april “Dag van de vrijheid”
De herdenkings- en bevrijdingsfeesten worden voor genodigden geopend in het Fries Scheepvaart Museum.

 

15 en 16 april Bevrijdingsconcert
Om 20.00 uur is er een groot Bevrijdingsconcert in de Martinikerk met o.a: Het Stedelijk Muziekkorps samen met de Harmonie Sneek, Rolling Home, De Bogerman Bigband en het Bogerman Kamerorkest en  een Jeugdkoor, diverse solisten, mogelijk Tinto.

Martinikerk € 5,-
20:00 uur

18 april “Bevrijdingswandeling”
Aan de hand van een boekje kan men een route lopen en onderweg de tentoonstelling in het Fries Scheepvaartmuseum bezoeken. De route voert o.a langs stroffelstienen en monumenten.
 

25 april Roadshow luchtmacht 
Roadshow info luchtmacht met mogelijk een F16.
(Plan onder voorbehoud)
 

25 april Flight Simulator van de Koninklijke Luchtmacht.
De flight simulator maakt deel uit van de ‘roadshow’ van de Koninklijke Luchtmacht.

Wil je vlieger worden bij de Koninklijke Luchtmacht? Of wil jij voelen hoe het voelt om je een echte piloot te zijn? Kom dan zitten in de Flight Simulator van de Koninklijke Luchtmacht.  je kunt plaatsnemen in de simulator van onze F-16 of van ons toekomstige jachtvliegtuig, de F-35.  Hier kun je ook al je vragen stellen over werken bij Luchtmacht.

 

26 april  Filmmiddag voor ouderen
De middag start met een bevrijdingslunch, daarna worden er twee films vertoond, een historische bevrijdingsfilm van de fam. Eppinga en een film over een Joods onderduikerskind en haar ervaringen.
 

29 april Koninklijke Luchtmachtkapel

Sounds of Freedom van het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht. In “Sounds of Freedom” neemt het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht u mee op een muzikale reis die een ode brengt aan vrijheid in al haar facetten. Wat is er gebeurd in die 75 jaar, wat heeft die vrijheid ons gebracht en hoe ziet die vrijheid er tegenwoordig uit? We staan uiteraard stil bij onze bevrijders en veteranen en de rol van de Koninklijke Luchtmacht als ambassadeur en voorvechter van vrijheid in Nederland en daarbuiten.
Theater Sneek € 7,50

 

1 mei Bezoek van de Joodse onderduikerskinderen

Amsterdamse baby’s en peuters die naar Friesland werden gesmokkeld en ondergedoken waren in Friesland, werden verdeeld  via Sneek. Deze nu al oude mensen bezoeken Sneek op 1 mei. Programma van 13.30-17.30 uur (Project Gerard van der Veer). Tevens komt er een kampement DPA op het veemarktterrein, waar veel te zien en te doen zal zijn voor jong en oud.


3 mei 4 Mijl bevrijdingsloop 
De 4 Mijl van Sneek is een hardloopwedstrijd over 4 Engelse mijl door de historische binnenstad van Sneek, dit jaar in het kader van 75 jaar bevrijding. Het parcours loopt ook via de Waterpoort en is zowel geschikt voor de ervaren wedstrijdloper als de recreant. Deelnemen is mogelijk op individuele basis, met een verenigings-of scholen team of met een business team. De kinderen kunnen meedoen aan de superleuke, sportieve Rabo kidsrun waarbij alle kinderen winnaars zijn.

 

4 mei Interkerkelijke dienst, Dodenherdenking en Requiem van Mozart

Een gezamenlijke interkerkelijke (incl de Moskee) dienst.
 

4 en 6 mei Smokkelbern

Deze muziektheatervoorstelling is gebaseerd op het levensverhaal van Lea Tropp. Als klein meisje wordt ze in 1943 van Amsterdam naar Friesland gesmokkeld. Pas vijftig jaar later komt aan het licht hoe traumatisch de gebeurtenissen toen voor haar zijn geweest. Om dat verdriet een plek te kunnen geven, moet ze de confrontatie met zichzelf aan gaan. Er zit niets anders op dan de reis van 1943 naar het Friese dorpje Abbega opnieuw te maken. 
 

5 mei Komst Canadezen, Bevrijdingsvlam, bevrijdingslunch en slotconcert

Komst colonne van Keep Them Rolling met Canadees(zen) voorafgegaan door de Piperband “Graham Lowlanders”. Tevens aankomst lopers van atletiek vereniging Horror met de bevrijdingsvlam uit Wageningen, op het Oud Kerkhof wordt deze overgedragen ontstoken. Ook is er die dag een grote bevrijdingslunch in de stad. De dag en daarmee de festiviteiten worden afgesloten met een groot openluchtconcert op het Martiniplein.

 

Wijzigingen voorbehouden. Voor een actueel programma kijk op Sneek75jaarvrij

 

 
Bezig met laden