2015-05-05 Bevrijdingsdag Sneek (47).JPG2015-05-05 Bevrijdingsdag Sneek (45).JPG2015-05-05 Bevrijdingsdag Sneek (19).JPG1366x768px_DeNachtDyNoaitFoarbijGaat.jpg2015-05-05 Bevrijdingsdag Sneek (15).JPG2015-05-05 Bevrijdingsdag Sneek (20).JPG2015-05-05 Bevrijdingsdag Sneek (33).JPG2015-05-05 Bevrijdingsdag Sneek (12).JPG2015-05-05 Bevrijdingsdag Sneek (11).JPGMaart - 4 - Sneek75 jaar vri Jelmer Kuipers jSeniorcafe Sneek Rustende Duitsers Bolswarderweg.JPG2015-05-05 Bevrijdingsdag Sneek (14).JPG4 mijl2.jpg2019 Modeltrucks 1-4 002.jpg2019 Modeltrucks 1-4 001.jpgjoodsekinderenfoto.jpgMissJonesfoto2.jpegdpa10.jpgMuziektheater Tinto!.jpgdpa11.jpg

Sneek viert 75 jaar vrijheid

Programma  

In het kader van 75 jaar bevrijding in Sneek worden er diverse activiteiten georganiseerd van 15 april t/m 5 mei 2020. Hierbij een overzicht van de activiteiten. 
 

15 april “Dag van de vrijheid”

De herdenkings- en bevrijdingsfeesten worden voor genodigden geopend in het Fries Scheepvaart Museum.
 

15 en 16 april Herdenkingsconcert
Om 20.00 uur is er een groot herdenkinsconcert in de Martinikerk met o.a: Het Stedelijk Muziekkorps samen met de Harmonie Sneek, Rolling Home, De Bogerman Bigband en het Bogerman Kamerorkest en  een Jeugdkoor, diverse solisten en Muziektheater Tinto!

Martinikerk € 5,-
20:00 uur
 

18 april “Bevrijdingswandeling”
Aan de hand van een boekje kan men een route lopen en onderweg de tentoonstelling in het Fries Scheepvaartmuseum bezoeken. De route voert o.a langs stroffelstienen en monumenten.
 

18 april Oldtimers
Oldtimers rijden door de binnenstad en zijn te bekijken op het Oud kerkhof. 
 

18 t/ 29 april 'De Nacht dy noait foarbij gaat'
18, 19, 21, 22, 24, 25, 28 en 29 april 2020.

De voorstelling ‘De Nacht dy noait foarbij gaat’, die aanvankelijk zou worden gespeeld in de stadhuistuin, vindt plaats in de Martinikerk in Sneek op 18, 19, 21, 22, 24, 25, 28 en 29 april 2020.
Aanvang 21.00 uur
Kaarten a € 19,45 per stuk: kaartverkoop start begin februari

 

25 april Roadshow
In de Veemarkthal zijn voor jong en oud modeltrucks en andere automatisch bestuurbare voertuigen te bekijken. Ook wordt er een bassin aangelegd voor automatisch bestuurbare bootjes. De trucks zijn schaal 1: 14 en kleine kinderen mogen, als ze willen, een rondje meerijden in zo’n truck.

 

25 april radiografisch gestuurde voertuigen/machines/bootjes
Veemarkthal van 10.00-17.00 uur:

1. De modelbouwvereniging  Papendrecht  komt met een 30-tal  radiografisch gestuurde voertuigen/machines op een 200 mtr².  grote wegenbaan. 
2. De modelbouwclub Epe met een waterbassin waar een 10-tal radiografisch gestuurde bootjes in gaan varen. Kinderen mogen op bepaalde tijden zelf ook een bootje besturen. 
3. Er komen ook radiografisch bestuurbare modeltrucks met een 8-tal grotere modelbouw wagens. Op een paar vrachtwagens met opleggers kunnen een 4-tal kinderen op mee rijden, 

 

26 april  Filmmiddag & live muziek voor ouderen
Een middag met film-en livemuziek van het bekende dixie six jazz orkest
14:45 uur aanvang
17:30 uur eenvoudige maaltijd
18:00 uur afsluiting
Toegang gratis! (Deze middag wordt u aangeboden door Thuiszorg Slippens)
Aanmelden via email: info@sneek75jaarvrij.nl

 

29 april Koninklijke Luchtmachtkapel

Sounds of Freedom van het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht. In “Sounds of Freedom” neemt het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht u mee op een muzikale reis die een ode brengt aan vrijheid in al haar facetten. Wat is er gebeurd in die 75 jaar, wat heeft die vrijheid ons gebracht en hoe ziet die vrijheid er tegenwoordig uit? We staan uiteraard stil bij onze bevrijders en veteranen en de rol van de Koninklijke Luchtmacht als ambassadeur en voorvechter van vrijheid in Nederland en daarbuiten.
Theater Sneek € 7,50

 

30 april Groot militair leger kamp

Op de Veemarkt wordt door “kwartiermakers” een begin gemaakt aan het omtoveren van de Veemarkt tot een legerbasis met tenten en voertuigen. 
 

1 mei Bezoek van de Joodse onderduikerskinderen

Amsterdamse baby’s en peuters die naar Friesland werden gesmokkeld en ondergedoken waren in Friesland, werden verdeeld  via Sneek. Deze nu al oude mensen bezoeken Sneek op 1 mei. Programma van 13.30-17.30 uur (Project Gerard van der Veer). Tevens komt er een kampement DPA op het veemarktterrein, waar veel te zien en te doen zal zijn voor jong en oud.

 

1 mei Opbouw groot militair legerkamp
In de loop van de dag komen een groot aantal leden van de DPA (Dutch Peace Army) de opbouw van dit legerkamp uit breiden met voertuigen en ondermeer een veldkeuken om er hier een  gezellige “groene” boel van maken!
 
 
2 mei vanaf 10.00 uur Militair legerkamp Veemarkt
 • Groot militair leger kamp met medewerking van de DPA
 • Geweldige historische voertuigenshow van militair en civiele diensten, deze wordt mogelijk gemaakt door, Dutch Peace Army, (DPA) Keep Them Rolling (KTR) ,de Noord Nederlandse Leger Voertuigen (NNLV) en diverse particulieren 
 • oud veld hospitaal van het Rode Kruis
 • escherming Bevolking (BB) Museum Grou (Provinciaal Commando bunker) met een kraam, voertuigen enz.
 • Schietbaan van de Koninklijke Nederlandse Schiet Associatie  (KNSA), i.s.m. met schietsport vereniging SVDuel, voor jong en oud!
 • Diverse kramen van hulpdiensten, veteranen, museum militaire traditie
 • Muziek op de veemarkt o.a. door de band of 4 brothers, en De Graham Lowlanders Pipes and Drums (doedelzakken)
 • Originele veldkeuken die iedereen kan voorziet van soep (tegen betaling) en in de namiddag van een militaire hap! (tegen betaling)
 • Diverse kramen met dump artikelen, oorlogsboeken, speelgoed enz.
 • Springkussen voor de kinderen
 
13.30 uur begint de grote parade die dwars door het centrum van Sneek loopt, voorop lopen De Graham Lowlanders Pipes and Drums (doedelzakken), samen met diverse andere muziekbands en korpsen wordt het een weergaloze optocht!
Ca. 15.30 uur komen alle voertuigen weer samen op de veemarkt voor een grandioze namiddag met muziek, eten en drinken!
 
20.00 uur Glenn Miller party!
Grote Glenn Miller feestavond in de Veemarkt  i.s.m. de Bigband “Miss Jones”, deze 23 personen tellende bigband (inclusief een zanger en een zangeres) nemen u mee naar de tijd van 40-45, Glenn Miller etc. en doorspekken de avond met nummers van Frank Sinatra, Ella Fitzgerald, Louis Armstrong, Billy Holiday, Cole Porter, Benny Goodmen, Tom Jones, Dean Martin, Elvis Presly, e.v.a.. Ook zal deze Bigband actuele nummers laten horen van Adele, Robby Williams ,Paul Simon, Anouk, Michael Bublé, Joe Cocker, Amy Winehouse e.v.a.. De feestavond is in een sfeervolle feestruimte die gemaakt is in de Veemarkthal, dansen, eten, drinken en natuurlijk luisteren en genieten! 
Deze avond is tegen betaling, details over prijs en ticket verkoop volgen zsm.

3 mei
Dag van de Verhalen (tzt meer informatie incl een overzichtskaartje van te bezoeken lokaties)

Militair leger kamp, afbouw en uitzwaaien.  


3 mei 4 Mijl / 4 vrijheid van Sneek 
De 4 Mijl van Sneek is een hardloopwedstrijd over 4 Engelse mijl door de historische binnenstad van Sneek, dit jaar in het kader van 75 jaar bevrijding. Het parcours loopt ook via de Waterpoort en is zowel geschikt voor de ervaren wedstrijdloper als de recreant. Deelnemen is mogelijk op individuele basis, met een verenigings-of scholen team of met een business team. De kinderen kunnen meedoen aan de superleuke, sportieve Rabo kidsrun waarbij alle kinderen winnaars zijn.

 

4 mei Herdenkingsbijeenkomst, Dodenherdenking en Requiem van Fauré

Er is een herdenkingsbijeenkomst voorafgaand aan de dodenherdenking met verhalen, overdenking en muziek in de Martinikerk van 19.00 uur tot 19.30 uur. De herdenkingsdienst is voor genodigden en belangstellenden. Om 20.00 uur is de dodenherdenking met de kransleggingen.  Na de dodenherdenking wordt het Requiem van Fauré uitgevoerd in de Sint Martinuskerk, aanvang 21.00 uur.

 

4 en 6 mei Smokkelbern

Deze muziektheatervoorstelling is gebaseerd op het levensverhaal van Lea Tropp. Als klein meisje wordt ze in 1943 van Amsterdam naar Friesland gesmokkeld. Pas vijftig jaar later komt aan het licht hoe traumatisch de gebeurtenissen toen voor haar zijn geweest. Om dat verdriet een plek te kunnen geven, moet ze de confrontatie met zichzelf aan gaan. Er zit niets anders op dan de reis van 1943 naar het Friese dorpje Abbega opnieuw te maken. 
 

5 mei Komst Canadezen, Bevrijdingsvlam, bevrijdingslunch en slotconcert

Komst colonne van Keep Them Rolling met Canadees(zen) voorafgegaan door de Piperband “Graham Lowlanders”. Tevens aankomst lopers van atletiek vereniging Horror met de bevrijdingsvlam uit Wageningen, op het Oud Kerkhof wordt deze overgedragen ontstoken. Ook is er die dag een grote bevrijdingslunch in de stad. De dag en daarmee de festiviteiten worden afgesloten met een groot openluchtconcert op het Martiniplein.

 

Kaarten nodig

Voor diverse activiteiten zijn entreekaarten nodig. De verkoop hiervan start op maandag 2 maart a.s. Haast u wel, want OP=OP en VOL=VOL.
 
Woensdag 15 april  en donderdag 16 april 
Herdenkingsconcerten in de Martinikerk aan het Oud Kerkhof:
Aanvang 20.00 uur (deuren open vanaf 19.30 uur).
Entreeprijs 5 euro (incl. koffie/thee in de pauze).
Met medewerking van: Stedelijk Muziekkorps, Harmonie Sneek, Rolling Home, Muziektheater Tinto!, Bogerman Bigband, Bogerman Kamerorkest, Gezamenlijk koor van RSG en Bogerman.
Kaarten verkrijgbaar bij:
Poiesz Supermarkten (Jancko Douwamastraat – Boschplein – Keizersmantel)
Jumbo Kooistra (Normandiaplein – Molenkrite)
Halfords (Oosterdijk)
Restaurant Aan de Gracht (Grootzand 4)
Sterk&sVeer (Grootzand 48)
 
Woensdag 29 april
Orkest van de Koninklijke Luchtmacht met de speciaal gemaakte muzikale show “Sounds of Freedom”
Aanvang 20.00 uur
Waar: Theater Sneek
Entreeprijs 7,50 (incl. koffie/thee voorafgaand aan het programma)
Kaarten te bestellen via www.theatersneek.nl of bij de sevicebalie in het Atrium aan het Oud Kerkhof.
 
18, 19, 21, 22, 24, 25, 28 en 29 april
Theaterproduktie “De nacht die noait foarby gaat”.
In het teken van de overleverschuld van de naoorlogse burgemeester Rasterhoff.
Aanvang 21.00 uur
Waar: Martinikerk
Entreeprijs 19,45 (incl. 1 consumptie na afloop)
Kaarten bestellen via de website www.sneek75jaarvrij.nl onder de knop Teater.
 
Zaterdag 2 mei Glenn Millerparty
grote feestavond in de Veemarkthal in samenwerking met de Big Band “Miss Jones”.  Deze band bestaat uit maar liefst 23 personen en neemt u mee naar de tijd van ’40-‘45 en de jaren daarna. Prachtige muziek van o.a. Sinatra, Ella Fitzgerald, Louis Armstrong, Dean Martin, Tom Jones e,v,a, maar ook actuele nummers van Adele, Robby Williams, Anouk, Michael Buble, Joe Cocker komen langs.
Aanvang 20.00 uur
Waar: Veemarkthal
Entreeprijs 10 euro.
Kaarten te bestellen via de website www.theatersneek.nl of bij de servicebalie in het Atrium aan het Oud Kerkhof.

 

Wijzigingen voorbehouden. Voor een actueel programma kijk op Sneek75jaarvrij

 

 
Bezig met laden