11 fontainsroute / Elfstedenroute (auto/fiets)

Mooie rit langs de 11 fonteinen in Friesland een route over 210 km. Rit gaat over mooie binnenwegen.  je kunt starten in elke elfstedenstad.

Hieronder een overzicht van de 11 fonteinen die je onder weg van deze motorroute tegenkomt:

De ijsfontein van de Nederlandse Birthe Leemeijer voor de Markt in Dokkum.

Leeuwarden: mistfontein pal tegenover het station, ontworpen door de Spaanse kunstenaar Jaume Plensa. Naam: Love. Twee 7 meter hoge witte kinderhoofden en profil gezien, met een kraag van mist.

Sneek: dat is de Waterpoort. En niet ver van de Waterpoort, aan het Hoogend, staat de fontein van de Duitse Stephan Balkenhol. Een klassiek thema (hoorn des overvloeds) met een nieuw gezicht: een man die de hoorn vasthoudt, en zelf op een ronddraaiende gouden bal staat.

IJlst: De vriendelijkste van het hele stel, in elk geval de kleurrijkste, is de monumentale schaal met stalen bloemenvaas van een meter of 4 in IJlst. De Japanse Shinji Ohmaki liet zich voor de bloemen inspireren door stinzenflora en voor de vaas door de schaatsen van Nooitgedagt.

Sloten: Als je bovenaan begint: een kievit, vastgehouden door een meisje dat op de schouders van een man staat, die zelf weer op een toren van emmers en vaten balanceert. 5 meter hoog is de fontein die Jorge en Lucy Orta (Argentinië/Verenigd Koninkrijk) voor Sloten bedachten.

Stavoren: Want de fontein De Vis voor Stavoren is een reusachtige fantasievis met opengesperde bek. 20 meter lang, 5 meter hoog. Het beeld van Mark Dion (VS) herinnert aan het Vrouwtje van Stavoren en doet Efteling-achtig aan, want je kunt zijn bek in lopen. Met risico op nat worden.

Hindeloopen: In het wapen van Hindeloopen staan een boom, een hert en een hinde. Die keren terug in de koperen en bronzen fontein van Shen Yuan uit China, een 3,5 meter hoge levensboom met vogels erin die water spuwen. Die staat op een veldje bij de Nieuwe Weg. Eromheen liggen als lange banken stukken hertengewei, in hout. ’s Avonds verlicht.

Workum: The Rampant Lions of Workum - vind je naast wapenschilden, ook in Workum op het Waaggebouw. De Britse Cornelia Parker blies ze op tot drie meter hoge beelden van twee leeuwen van hout.
Bolsward: Je kunt erop klimmen, de wat spookachtig uitziende, waterspuitende vleermuis die in Bolsward gewoon op straat, op het Broereplein staat. Hij is 2,30 meter hoog, 3,80 meter breed en de Belgische kunstenaar liet zich inspireren door de vleermuizen in Tjerkwerd en de demonische waterspuwers (gargouilles) aan gotische kathedralen.

Harlingen: was een belangrijke haven voor de walvisvaart, dus wat lag er meer voor de hand dan de walvis er terug te brengen? Jennifer Allora en Guillermo Calzadilla (Puerto Rico) ontwierpen een 18 meter lange, 2,50 meter hoge walvis. Hij komt bij de haven. Nu en dan spuit hij, net als de echte walvis.

Franeker: De Breedeplaats in Franeker moet groener worden, er komen steentjes met licht in en in een hofje naast de kerk staat de klassiekste van deze elf fonteinen. De Franse maker Jean- Michel Othoniel bedoelt hem als hommage aan sterrenkundige Jan Hendrik Oort. Die bedacht de ‘oortwolk’ een schil om het zonnestelsel heen waar kometen vandaan komen. De fontein, 3,5 meter hoog, heeft bovenin een wat kleinere oortwolk, waar het water uit een gouden bol komt.

 

Bron: www.friesland.nl

START
1

Fontein van Fortuna Sneek (11fountains)

Hoogend
2

11 stedenfontein IJlst (11fountains)

De Dassenboarch
3

Kievitfontein Sloten (11 fountains)

Koestraat 1
4

Potvisfontein voor Stavoren (11fountains)

Stationsweg, 8715 ES Stavoren
5

Flora & Fauna fontein in Hindeloopen (11fountains)

Nieuwe weg 1
6

Leeuwenfontein Workum (11 fountains)

Skill
7

Vleermuisfontein Bolsward (11 fountains)

Broereplein
8

De Oortwolkfontein in Franeker (11fountains)

Breedteplaats
9

Walvisfontein Harlingen (11 fountains)

Nieuwe Willemshaven 1
10

De IJsfontein Dokkum (11 fountains)

Markt 28
11

'Love' fontein Leeuwarden (11 fountains)

Stationsplein 1
FINISH
Bezig met laden