Poseren in de bek van een walvis © Foto: De traanjagers
Uitbenen van een ribbenkast © Foto: De traanjagers
Scheepsmodel van de Willem Barendsz, een bruikleen van Het Scheepvaartmuseum Amsterdam © bruikleen Het Scheepvaartmuseum Amsterdam
flensen van een walvis © Foto: Willem van Albada, collectie Fries Scheepvaart Museum

Expositie Bloed, zweet en walvistraan

t/m zondag 5 september
Fries Scheepvaart Museum Sneek

Zet op favorietenlijst Verwijder uit favorietenlijst

In de tentoonstelling ‘Bloed, zweet en walvistraan’ in het Fries Scheepvaart Museum in Sneek, laat gastcurator Anne-Goaitske Breteler (25) zien hoe de Nederlandse walvisvaart door de eeuwen heen beleefd werd. Zowel door buitenstaanders als door de walvisvaarders zelf. “De walvisvaart gaat over veel meer dan alleen de jacht op walvistraan” zegt Breteler. “In deze tentoonstelling wil ik graag die nuance laten zien. De geschiedenis van de walvisvaart mag niet verwateren door het taboe dat op dit onderwerp rust.”

Maanden achtereen werkten ze zich in het zweet aan boord van de Willem Barendsz. Vaak tot aan hun enkels in het bloed, spek en traan van de walvissen die ze verwerkten op het fabrieksschip. De jonge mannen die na de oorlog meevoeren op de Nederlandse walvisvaart, waren de trots van de wederopbouw. Maar toen de zeeën leeg raakten en de walvissen met uitsterven bedreigd, kantelde dat beeld. Walvisvaarders worden niet langer gezien als hard werkende helden, maar als moordenaars.

Uniek is dat Breteler voor de tentoonstelling kan putten uit dagboeken, fotoboeken en andere herinneringen van de naoorlogse walvisvaarders. Dat werpt een nieuw licht op de zaak. Want de jonge mannen voeren vooral mee voor het avontuur en het geld, maar zagen ook toen al de keerzijde. 

  • vanaf 26 juni 2021 wekelijks op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag tot en met 5 september 202110:00 - 17:00
  • vanaf 26 juni 2021 wekelijks op zondag tot en met 5 september 202112:00 - 17:00

Contactgegevens

Kleinzand 16
Sneek
T (+31) 0515 - 41 40 57

Bezoek de website

https://friesscheepvaartmuseum.nl/

Bezig met laden