straatvoetballers aan de IJlsterkade 1920 © Collectie Fries Scheepvaart Museum
Gymnasten Thusnelda 1924 © Collectie Fries Scheepvaart Museum
jurk Thusnelda © Collectie Fries Scheepvaart Museum

Kiek, su sport Sneek!

zaterdag 15 april t/m zondag 25 juni van 10:00 tot 17:00
Fries Scheepvaart Museum Sneek

Tentoonstelling met foto's en objecten over de sportverenigingen van Sneek. Van kaatsen op de Veemarkt tot zwemmen in het Spoordok, alle sporten komen aan de orde.

Verzuiling 

“Sporten was in eerste instantie alleen voor de gegoede burgerij. Van voetbalclub LSC 1890 mochten alleen scholieren van het gymnasium en de HBS lid worden. De arbeiderskinderen voetbalden op straat. Zij vormden pas later verenigingen, zoals Blackboys en VV Sneek,” vertelt directeur Hester Postma. “Door in te zoom op het verenigingsleven krijg je ook een goede indruk van de verzuiling in de stad. Katholieken, protestanten en socialisten, allemaal hadden ze hun eigen clubs.” 

Vergrijzing

De individualisering en ontkerkelijking is ook terug te zien in de tentoonstelling, want veel sportverenigingen fuseerden om te kunnen blijven bestaan. Postma: “Ook nu hebben veel clubs het zwaar, onder andere door de vergrijzing. De ledenaantallen nemen af, en het is moeilijk om vrijwilligers te vinden. Dat is jammer, want uit onderzoek blijkt dat sportclubs wel heel belangrijk zijn voor het welzijn van mensen.”

Inbreng van de clubs
Kiek, su sport Sneek wordt gemaakt in samenwerking met de Vereniging Historisch Sneek. In hun archieven en het depot van het museum ligt een schat aan materialen en foto’s over de sportclubs opgeborgen. Maar ook de verenigingen zelf leveren bijzondere voorwerpen en historische archiefstukken voor deze expositie. Van 15 april tot en met 25 juni kun je het resultaat zelf komen bekijken in het Fries Scheepvaart Museum.

  • 15 april tot en met 25 juni 202310:00 - 17:00

Contactgegevens

Kleinzand 16
Sneek
T 0515 414 057

Bezoek de website

http://www.friesscheepvaartmuseum.nl/sneek

Prijsinformatie

Vanaf € 9,50

Bezig met laden