The Dark Side of the Moon

Pink Floyd Project: The Dark Side of the Moon

zaterdag 5 november om 20:15

1973, het jaar waarin Pink Floyd transformeert van underground band naar wereldact. Een spectaculaire reis terug in de tijd waarin de band een show voorschotelt zoals Pink Floyd die 50 jaar geleden zelf speelde, geïnspireerd op het unieke Live at Pompeï-concert.
Op het podium experimenteert Pink Floyd Project met nummers als ‘Obscured By Clouds’, ‘Set The Controls For The Heart Of The Sun’ en ‘Careful With That Axe Eugene’.
Met het 23 minuten durende ‘Echoes’ maakt de band aan het eind van het eerste deel de opstap naar Pink Floyds grote doorbraak: ‘The Dark Side Of The Moon’. Deze plaat behoort tot de bestverkochte albums allertijden en viert in 2023 zijn 50-jarig jubileum.
Na de pauze speelt Pink Floyd Project een integrale uitvoering van dit ‘classic album’, inclusief klassieke Floyd-songs als ‘Time’, ‘The Great Gig In The Sky’, ‘Us And Them’ en natuurlijk ‘Money’!
Pink Floyd Project brengt de onbetwistbare sound, look & feel van de tijdloze muziek van één van de meest invloedrijke bands allertijden, wederom gestoken in een uniek en groots visueel spektakel.

Na het vertrek van mede-oprichter en geluidsbepaler Syd Barrett begon Pink Floyd in 1968 aan een muzikale zoektocht en experimenteerde erop los op albums als ‘Ummagumma’, ‘Atom Heart Mother’ en ‘Obscured By Clouds’. Van lieflijke luisterliedjes, elektronisch knip-en-plakwerk tot bluesrock en dromerige psychedelica. Al die experimenten vielen in 1971 op hun plek op ‘Echoes’, het prijsstuk van het album ‘Meddle’. Die plaat maakte de weg vrij voor het allesbepalende ‘The Dark Side Of The Moon’ dat twee jaar later Pink Floyd definitief in de rij van wereldacts plaatste.
Op ‘The Dark Side Of The Moon’ verwerkt Roger Waters de spanningen die hij als rockartiest inmiddels aan den lijve ondervindt. De snelheid waarmee het leven voorbijgaat (‘Breathe’), reizen (‘On The Run’), tijd (‘Time’), de dood (‘The Great Gig In The Sky’), geld (‘Money’), menselijke tegenstellingen (‘Us And Them’) en gekte (‘Brain Damage’).
De groep werkt ruim een jaar aan het album en als de plaat in maart 1973 verschijnt, wordt die al snel gezien als een grote mijlpaal in het oeuvre van Pink Floyd. De impact van de plaat is 50 jaar na dato nog steeds even groot als bij het verschijnen. De hoes met het prisma, de hartslag aan het begin en het einde van de plaat; ze zijn onlosmakelijk verbonden met dit klassieke album. ‘Time’, ‘Money’ en ‘Us And Them’ groeien uit tot klassieke Floyd-tracks én vaste waarden in de jaarlijkse NPO Radio 2 Top 2000.
De tijdloze teksten van Waters zijn zó duidelijk, concreet en universeel, dat ze generaties blijven aanspreken. Tevens markeert het album het hoogtepunt van Pink Floyd als groep. Nooit meer werken de vier bandleden zo intensief samen.
Begin 1973, als de band in de afrondende fase van het album verkeert, besluit Roger Waters nog een belangrijk element aan het album toe te voegen. Hij bestookt mensen in de EMI-studio, zoals de portier en musici als Henry McCollough en Paul en Linda McCartney, met vragen gelinkt aan de thema’s op het album, zoals ‘Ben je bang voor de dood?’, ‘Had je gelijk bij die discussie?’ en ‘Vind je nog steeds dat je gelijk had bij die ruzie?’. De opgenomen stemmen vormen soundcollages die als een rode draad door de plaat lopen en die bijna net zo belangrijk zijn geworden als de teksten en de muziek.
En dan is er de hartslag: vanaf de openingscollage ‘Speak To Me’ (toegeschreven aan Nick Mason) tot ‘Brain Damage’ en ‘Eclipse’, waarin de hartslag weer te horen is. Het is de meest logische verbinding op een album over spanningen en obsessies in het leven.
 

  • 5 november20:15

Contactgegevens

Westersingel 28
Sneek
T 0515 431 400

Bezoek de website

https://theatersneek.nl

Prijsinformatie

Vanaf € 40,00

Bezig met laden