Smokkelbern © Jan Bensliman

Smokkelbern Sneek (uitgesteld)

maandag 4 mei en woensdag 6 mei
Doopsgezinde kerk

Zet op favorietenlijst Verwijder uit favorietenlijst

Deze muziektheatervoorstelling is gebaseerd op het levensverhaal van Lea Tropp. Als klein meisje wordt ze in 1943 van Amsterdam naar Friesland gesmokkeld. Pas vijftig jaar later komt aan het licht hoe traumatisch de gebeurtenissen toen voor haar zijn geweest. Om dat verdriet een plek te kunnen geven, moet ze de confrontatie met zichzelf aan gaan. Er zit niets anders op dan de reis van 1943 naar het Friese dorpje Abbega opnieuw te maken. 

Het verhaal van Leo vertoont veel gelijkenis met de verhalen van de andere 210 Joodse kinderen. Verhalen waarin velen na de oorlog als wees en ontheemde een lange en dikwijls hartverscheurende zoektocht voerden, snakkend naar identiteit en fundament. 

In de voetsporen van de smokkelbern

De theatervoorstelling volgt het spoor van deze kinderen langs de belangrijkste smokkelroute van Amsterdam, over het IJsselmeer, naar Fryslân. Elke speellocatie is een belangrijk onderdeel van Lea’s verhaal. Na een spannende reis werden de meeste Joodse kinderen naar de Doopsgezinde kerk van dominee Willem Mesdag in Sneek gebracht. Daar kwamen ze even op verhaal voordat ze verder gingen naar hun onderduikadres.

Smokkelbern is onderdeel van het project ‘De terugkeer van de Joodse kinderen’, dat in 2020 wordt uitgevoerd wanneer we 75 jaar vrijheid vieren en gedenken. 

  • dagelijks eenmalig20:15
  • dagelijks tot en met 9 mei 202020:00

Contactgegevens

Singel 26-28
Sneek

Bezoek de website

https://joodsekinderen.nl/theater-voorstelling/

Prijsinformatie

Vanaf € 22,50

Bezig met laden