en blaaskwintet BlaasVaak
en blaaskwintet BlaasVaak
en blaaskwintet BlaasVaak

Topzondag m.m.v. harpduo Marije Vijselaar, Colet Nierop: en blaaskwintet BlaasVaak

zondag 18 september om 11:30

DuoDyade
Wat klinkt er mooier dan een harp? Twee Harpen! Maak kennis met de grootsheid en de vele klankkleuren van de harp.
“… jonge godinnen dus; met een bij die naam volkomen passende uitstraling. Een pas bestaand duo, dat vorig jaar op een kleiner podium in Hippolytushoef al verraste met zijn bevlogen wijze van musiceren…”
DuoDyade is het sprankelend harpduo bestaande uit Colet Nierop en Marije Vijselaar. Het duo is vernoemd naar het woord ‘Dyade’ wat uit de oudheid stamt: een ‘Dyade’ is een tweetal goden in de Egyptische mythologie. De goden werden vaak in tweetallen tegenover elkaar geplaatst om evenwicht en harmonie te bewaren. Het staat symbool voor het samenwerkingsverband tussen twee individuen, het vormt een twee-eenheid.
Colet en Marije, een stel eigenzinnige harpistes, ontlokken tijdens dit concert in vlekkeloos samenspel de bijzonderste klanken aan hun instrumenten. Enthousiast, vol passie en liefde voor de harp laten de twee de enorme diversiteit van dit instrument tot zijn recht komen. Ze raken hun publiek met de klanken van hun oogstrelende harpen én door hun sterke aanwezigheid op het toneel.

“…liefde voor muziek was overigens toch het kernbegrip voor hun wijze van musiceren. En eigen spelplezier overbrengen is immers de ware houding van een musicus. Zowel bij hun enthousiaste en onbevangen wijze van toelichten als bij hun gepassioneerd en bijna vanzelfsprekend naadloos samenspel overtuigden zij het geboeide publiek volstrekt…”

BlaasVaak
Een ensemble in de samenstelling van een klassiek blaaskwintet heeft een heel speciaal, eigen geluid. Deze kamermuziek, die zijn oorsprong vindt in de 18e eeuw, wordt gedragen door de warme, donkere tonen van de hoorn en de fagot. Deze tonen worden bij BlaasVaak geleverd door Jan Kuipers op fagot en Richard Kop op hoorn, zij vormen de basis en absoluut drijvende kracht en geven tegengas aan de andere instrumenten. De boterzachte tonen van de klarinet vormen eigenlijk de stabilisator en zijn onmisbaar voor de balans voor de doorzichtige composities. Alrik Voolstra is onze stabilisator op klarinet. De hobo en de fluit zijn veelal de kwinkeleerders van de 5 en voeren vaak de boventoon, waarbij de hobo met zijn rustige passionele houtklank de tegenpool is voor de vaak drukke passages van de fluit. De kwinkeleerders van de 5 zijn Herman Leusman op hobo en Anna Andela op fluit.
BlaasVaak is in 2004 ontstaan uit een initiatief van enkele houtblazers uit het Fries Kamer Orkest die graag ook eens in kleinere bezetting wilden spelen en sinds 2011 speelt het kwintet in de huidige samenstelling. Wij hebben als muzikanten van BlaasVaak, een grote voorliefde voor de muziek die wij ten gehore brengen. Wij kunnen ons dan ook oprecht amateurs noemen, waarbij amateur gelijk staat met liefhebber.
De muziek waarderen is uiteraard niet genoeg, gezien de doorzichtigheid en vaak ook kwetsbaarheid van de 5 individuele partijen. Om deze 5 partijen voor de luisteraar tot 1 geheel te maken wordt professioneel gerepeteerd, waarbij we ook zo nu en dan de hulp inroepen van gerenommeerde dirigenten of muzikanten die ons samenspel naar een hoger niveau kunnen tillen. 
De kracht van BlaasVaak blijft de liefde voor de muziek. Dit zult u tijdens onze uitvoeringen ervaren, daarnaast hebben we absoluut heel veel plezier in het musiceren met z’n vijven en ook dat zult u ervaren. 
 

  • dagelijks eenmalig11:30

Contactgegevens

Westersingel 28
Sneek
T 0515 431 400

Bezoek de website

https://theatersneek.nl

Prijsinformatie

Vanaf € 13,50

Bezig met laden