Theater Sneek

Westersingel 28, Sneek - website

Het Theater Sneek is in 2008 gesticht in het voormalige postkantoor aan de Westersingel en maakt deel uit van Cultureel Kwartier Sneek. In juli 2010 werd begonnen met de nieuwbouw van het theater op de plaats van het voormalige postkantoor. Het postkantoor werd hiertoe gesloopt. De theatervoorstellingen weken uit naar de Noorderkerk, aan de andere zijde van de gracht. Het ontwerp van de nieuwbouw kwam van Architectenbureau Alberts en Van Huut. 

Cultuur kwartier Sneek
Theater Sneek is onderdeel van het Cultuur Kwartier Sneek. Vanaf 2006 is gewerkt aan de totstandkoming van het Cultuur Kwartier. Naast het theater bestaat het Cultuur Kwartier Sneek uit het Kunstencentrum Atrium. Het kunstencentrum bestaat uit vier bestaande beeldbepalende gebouwen: De Noorderkerk, Popzaal het Bolwerk en de twee schoolgebouwen aan het Oud Kerkhof. Deze vier gebouwen zijn gerenoveerd en met elkaar verbonden door een glazen overkapping, een atrium. Op 1 november 2012 werd het theater officieel geopend. 

Duurzaam
Naast de opvallende uiterlijkheden is duurzaamheid een belangrijk onderdeel van het theater. Er wordt gebruik gemaakt van koude en warmte opslag in de bodem. Overdag wordt in zowel de zaal als in de toneeltoren en de aangrenzende werkplaats met daglicht gewerkt. Verder is de temperatuur in het gebouw eenvoudig op peil te houden door isolerende werking van de dak beplanting en er wordt gebruik gemaakt van zonne-energie en energiezuinige verlichting.

Zalen
De grootste theaterzaal van Theater Sneek heeft de naam Tüöttenzaal (spreek uit: teutenzaal) gekregen. De kleine zaal van het theater is de Noorderkerkzaal, de voormalige tijdelijke locatie van het theater aan de Kerkgracht. De tüötten waren rondreizende handelaren, die voornamelijk textiel aan de man brachten. De familie Brenninkmeijer is hier een zeer bekend voorbeeld van. Zij stichtte in 1841 de eerste Nederlandse vestiging van het C&A-imperium in aan de Wijde Burgstraat in Sneek.

Toneeltoren
De toneeltoren van het theater is met 23 meter hoogte een opvallende verschijning. In deze toren zijn de technische voorzieningen voor de voorstellingen verwerkt. Het lichtbaken op de voorzijde van de toren geeft aan welk genre die avond wordt opgevoerd in het theater. 

(bron oa wikipedia)