AED in Sneek

Voor  bezoekers en inwoners die de stad Sneek bezoeken of één van de activiteiten zijn er op diverse plekken AED's beschikbaar in het centrum. Bel in ieder geval altijd 112. Zij kunnen je bijstaan.  

Als je als burgerhulpverlener HartslagNu geregistreerd bent kun je de AED’s in de buurt via de HartslagNu-app zien. Ga dan in het menu naar ‘AED’s in de buurt’. Als je klikt op een AED in het kaartje zie je meer informatie over deze AED. Bijvoorbeeld waar deze precies hangt en wanneer hij beschikbaar is.

Werkwijze
Bij een hartstilstand bel je altijd direct 112. Het reanimatie oproepsysteem Hartslag Nu stuurt dan direct burgerhulpverleners uit de buurt om het slachtoffer te helpen. Zij kunnen er met de AED binnen de belangrijke eerste 6 minuten zijn, als de ambulance vaak nog onderweg is. Daarom zijn overal aangemelde AED's nodig om meer levens te kunnen redden.

Wat is een AED?
Een Automatische Externe Defibrillator (afgekort met AED) is een draagbaar toestel dat wordt gebruikt bij een persoon met een circulatiestilstand door ventrikelfibrilleren, waardoor op een geautomatiseerde manier een elektrische schok wordt toegediend, met als doel een gestoord hartritme te stoppen, om zo de sinusknoop weer de kans te geven de controle over het hartritme terug te krijgen, waardoor het hart weer in een normaal ritme gaat kloppen.  

Een AED is geen hartmassageapparaat
Een AED wordt geheel ten onrechte regelmatig een hartmassageapparaat genoemd. Een AED geeft echter een elektrische schok en geen hartmassages. Bij een persoon met een circulatiestilstand is het toedienen van thoraxcompressie (hartmassage) door de hulpverlener van levensbelang, ook als een AED tijdens de reanimatie wordt ingezet.