Het Sneekermeer

"Het vakantiegevoel van het starteiland"

Net buiten Sneek, in het Sneekermeer, ligt het Kolmeersland, oftewel het Starteiland, dat vooral bekend is vanwege de zeilwedstrijden tijdens de Sneekweek en het skûtsjesilen. Rondom het eiland kan worden aangemeerd in één van de jachthavens en op het Starteiland zijn diverse voorzieningen aanwezig zoals een restaurant en een speeltuin. Het starteiland is alleen te bereiken via een pontje of met eigen bootvervoer, dat maakt het zo’n unieke plek in het hart van Friesland.

Het Sneekermeer (Officieel en Fries: Snitser Mar) is een meer in de Nederlandse provincie Friesland, gelegen tussen de stad Sneek en de dorpen Terhorne (Terherne) en Goingarijp, dat vooral bekend is vanwege zijn grote populariteit bij watersporters.

Op en om het meer zijn watersportfaciliteiten aanwezig, zoals een speedbootbaan, enkele jachthavens en een starttoren voor zeilwedstrijden. Bij de jachthaven rond het starteiland zijn ligplaatsen van boten met vele mogelijkheden voor een boottocht op het meer. Ook is een restaurant, een speeltuin en een snackbar. Vanaf het starteiland heeft u een prachtig zicht op de zeilwedstrijden en andere watersportactiviteiten op het Sneekermeer.

Zeilwedstrijden Sneek

Het hele jaar door zijn er zeilwedstrijden op het Sneekermeer. Check hiervoor de agenda van de Koninklijke Watersport Sneek (KWS) of die van de Zeilwedstrijden tijdens de Sneekweek.

Pontje Paviljoen Sneekermeer

Het Starteiland, daar moet je een keer zijn geweest! De pont vaart af en aan vanaf de opstapplaats aan 'het Kruiswater' vlakbij het Paviljoen Sneekermeer. U kunt de auto parkeren op het parkeerterrein van 'Het Pottenstrand', ong. 100 meter voor de pont links (afkomstig van Sneek). De pont vaart dagelijks van 08.00 - 02.00 uur in de Sneekweek (buiten de Sneekweek vaart de pont van 10.00 uur tot 22.00 uur) van en naar het Starteiland. Kosten € 2,00 voor een retourtje per persoon.

Per fiets naar het Starteiland, Sneekermeer

Vanuit Sneek kun je ook de fiets naar het Sneekermeer. Je fietst via de prachtige wandel- en fietsroute Grienedyk in 20 minuten naar het Paviljoen, alwaar je op de pont naar het Starteiland kan stappen.

Extra vervoer tijdens de Sneekweek

Tijdens de Sneekweek kun je ook met de Poieszboot of de Sneekermeerbus van en naar het Starteiland.

Poieszboot

Tijdens de Sneekweek, van 3 tot en met 8 augustus kun je met de Poieszboot van de stad (Sneek) naar het Sneekermeer (Starteiland). Op zaterdag, maandag, dinsdag en donderdag vaart de boot heen om 9, 11, 13, 15 en 17 uur en terug om 10, 12, 14, 16 en 18 uur. Op zondag en op woensdag (Hardzeildag) vaart de boot af en aan. Op de overige dagen overigens wordt bij grote drukte ook overgestapt op het vol = vol = varen principe.

Sneekermeerbus

Plannen om naar de Sneekweek te gaan?  Reis dan met het openbaar vervoer! Speciaal voor deze week zetten wij de Sneekermeerbus in. Deze rijdt dagelijks tussen het busstation in Sneek en het Sneekermeer. Op het station in Sneek kun je overstappen op de trein naar Leeuwarden. Ook kun je met de bus naar Bolsward, Joure en Heerenveen (lijnen 98, 99, 199), Lemmer (lijn 42) en Balk (lijn 47).

De Sneekermeerbus rijdt van 3 tot en met 9 augustus van het busstation naar de Snitsermar en vica versa. Van 3 tot en met 8 augustus tot ’s nachts 04.24 en op 9 augustus tot wanneer het nodig is, doch tot uiterlijk 04.24.

Haltes: NS Station, Prins Hendrikkade, Boeierstraat Middelzeelaan, De Domp. De Potten en het Paviljoen.

Tickets

Op de Sneekermeerbus gelden speciale kaarten en tarieven. Een ritkaart enkele reis kost € 3.00, zowel te voldoen met OV-chip als via de pin bij de chauffeur. Een Sneekermeerbus week-ticket (uitsluitend e-ticket) € 25.00. Het is niet meer mogelijk om contant te betalen.

Kijk voor de dienstregeling op www.arriva.nl/sneekweek.

Stadswandeling of stadsgids:

beleef Sneek via de achtergrondverhalen

Met een stadswandeling of stadgids kun je Sneek via de achtergrondverhalen bij de bezienswaardigheden ontdek je de stad op een bijzondere manier. Ook zijn er gidsen die met een groep bezoekers meegaan in regio Zuidwest Friesland of zelfs door de provincie Friesland.

Sneek Magazine

Het Sneek Magazine 'Sneek = Meer (Sneek is Meer)' is hét toeristisch inspiratiemagazine voor Sneek en omstreken.  Lees het magazine online!