PvH Gedenksteen Canadese strijders Martinikerk Sneek

Grote Kerkstraat Sneek

Tegen de oostgevel van de Martinikerk in Sneek is een gedenksteen aangebracht ter nagedachtenis aan de zes Canadese militairen die bij de bevrijding van Sneek en omgeving zijn gesneuveld.

 
H.H. Pennell
W.L. Jackson 
A. Cockburn
G.W. Ouderkirk
S.W. White
Fr. R. Shepherd 

De militairen maakten deel uit van het regiment The Queen's Own Rifles of Canada. Zij sneuvelden op 15 en 16 april 1945 tijdens krijgshandelingen in de omgeving van het dorp Wons, bij de Afsluitdijk. De compagnie waarvan de militairen deel uitmaakten hielp bij het tegenhouden van Duitse troepen die vanuit Noord Holland via de Afsluitdijk naar Friesland optrokken. Dankzij het optreden van de Canadese strijders is voorkomen dat er straatgevechten in de stad Sneek plaatsvonden. Op 17 april 1945 werden de gesneuvelden begraven op de Algemene Begraafplaats in Sneek en op 25 maart 1946 herbegraven op het Canadese Ereveld te Holten in Overijssel. 

De gedenksteen is vervaardigd van Franse kalksteen. Boven de namen van de gesneuvelden is een esdoornblad aangebracht en, in afkorting, de naam het regiment van de gevallen militairen: Q(ueens) O(wn) R(ifles) O(f) C(anada). Daaronder staan hun namen en de datum waarop zij zijn omgekomen. Onder hun namen staat de spreuk: If I save my life, I lose it (Als ik mijn leven red, verlies ik het) van de Engelse dichter Tennyson (1809-1892).