Streetart, Pingo en Pingu de Pinguïn

ter hoogte van Kleinzand 155 Sneek

Pingo en Pingu de Pinguïn hebben een plaatsje gevonden op het Kleinzand.

Pingu is een van oorsprong Zwitsers-Britse klei-animatieserie. De originele serie liep van 1990 tot 2000, gevolgd door een vernieuwde serie die liep van 2003 tot 2006. De serie gaat over de jonge pinguïn Pingu die met zijn familie in een iglo op Antarctica woont. De serie werd een internationaal succes, mede doordat de personages in een geïmproviseerde pinguïntaal converseerden die de serie wereldwijd toegankelijk maakte voor kinderen. 

Pinguïns gebruiken hun vleugels om door het water te vliegen, net zoals andere vogels door de lucht vliegen. Ze kunnen met een snelheid tot 30 km per uur door het water vliegen. De naam "pinguïn", die waarschijnlijk komt van het Keltische pen gwyn (witte kop), werd oorspronkelijk gebruikt voor de reuzenalk, de inmiddels uitgestorven tegenhanger (geen nauwe verwant) van de pinguïn op het noordelijk halfrond.

Kleinzand

Het Kleinzand is een kade en -gracht in de binnenstad van Sneek. De naam is een verbastering van het woord zaan of sont, wat een nauwe doorgang tussen bredere wateren is. De gracht op het Kleinzand is in tegenstelling tot het Grootzand nog bevaarbaar.