Vlootschouw Sneek

Sneekweek & De Vlootschouw

De Sneekweek bestaat sinds 1934 en is inmiddels het grootste zeilevenement op de binnenwateren van Europa. Sinds 1974 is de Vlootschouw een vast onderdeel van de officiële opening van de Sneekweek. De Sneekweek begint op de vrijdag voor de eerste zaterdag van augustus met een vlootschouw.

De vlootschouw bestaat uit muziekoptredens op – en langs – de kades van de vlootschouw vaarroute, de presentatie van de boot van het jaar en de huldiging van de ‘schipper in de orde van de Sneeker Pan’. Door de verlichte grachten worden alle deelnemende klassen van de zeilwedstrijd onder veel belangstelling gepresenteerd. 

Vlootschouwcommissie

KOM JIJ ONS TEAM VERSTERKEN?

De vlootschouw wordt georganiseerd door de vlootschouwcommissie. 

Dirk van der Zee, voorzitter
Jacob Boonstra
Jan Bootsma
Nico Altenburg
Leonie van der Zee
Petra Miedema

vacature: extra commissieleden

(januari 2023 secretarisfunctie is ingevuld)

Agenda

Agenda 

vrijdagavond 4 augustus
19.30 uur start voorprogramma met muziek en watersportdemonstraties
21.30 uur start Vlootschouw Sneek & start Sneekweek 
start muziekpleinen

zaterdag 5 augustus /m donderdag 10 augustus 2023
zaterdag t/m donderdag: Sneekweek zeilwedstrijden
zaterdag t/m donderdag: vele Sneekweekactiviteiten dag/avond

 

Vlootschouw onderdelen

Historie

Historie
Sinds 1974 is de Vlootschouw een vast onderdeel van de officiele opening van de Sneekweek. De vlootschouw laat traditioneel alle aan de Sneekweek deelnemende klassen zien, de Boot van het Jaar en het Statenjacht met de panschipper. De parade van boten wordt opgeluisterd door dweilorkesten en muziek op meevarende pramen en langs de kades.

Hoe het begon

Hoe het begon
Na de Franse tijd, in 1814 werd een zeiltocht naar Joure gehouden toen bekend werd dat de Sneeker Jacob Sjoukes Visser was gedeserteerd uit de Franse krijgdienst en veilig was aangekomen in Joure. Dit viel in de smaak en elk jaar werden zeilwedstrijden gehouden. Dit groeide uit tot de Sneker Hardzeildag. Ook rond deze dag werden zeilwedstrijden gehouden en in 1935 werd de eerste werkelijke Sneekweek georganiseerd.

Sneekweek zeilen

Sneekweek zeilen
De Sneekweek is een jaarlijks terugkerend zeilevenement dat wordt georganiseerd door de Koninklijke Watersportvereniging Sneek. Tijdens deze week zijn er elke dag zeilwedstrijden in verschillende categorieën op het Sneekermeer en de Goëngarijpsterpoelen.

Grootste evenement op de binnenwateren

Grootste evenement op de binnenwateren
Tegenwoordig is de Sneekweek het grootste evenement op de binnenwateren van Europa, en begint op de vrijdag voor de eerste zaterdag van augustus met een vlootschouw (een show met honderden boten en vuurwerk). De Sneekweek duurt tot en met de donderdag erna. Woensdag staat bekend als Hardzeildag, de op een na laatste wedstrijddag, op die dag is er ook een grote hardzeildagbraderie in de stad. Tijdens de Sneekweek is er in het gehele centrum een groot muziekfestival, met diverse podia en een grote kermis.

Hardzeildag

Hardzeildag
De Hardzeildag in de Sneekweek valt elk jaar op de woensdag na de eerste zaterdag van augustus en kent haar ontstaan uit het zogenoemde Admiraalzeilen, wedstrijden die werden opgedragen aan de Oranjestadhouder. Door de komst van de Fransen aan het eind van de 17e eeuw werden deze tradities onderbroken. Op Hardzeildag is er onder andere de Friesland – Holland race waarin de Friezen het tegen de Hollanders opnemen. Ook wordt in het centrum van Sneek een braderie gehouden, aangevuld met alle andere evenementen rondom de Sneekweek.
Bezig met laden