Vlootschouw Sneek
Vlootschouw Sneek

Sneekweek & De Vlootschouw

De Sneekweek bestaat sinds 1934 en is inmiddels het grootste zeilevenement op de binnenwateren van Europa. Sinds 1974 is de Vlootschouw een vast onderdeel van de officiële opening van de Sneekweek. De Sneekweek begint op de vrijdag voor de eerste zaterdag van augustus met een vlootschouw.

De vlootschouw bestaat uit alle deelnemende klassen van de zeilwedstrijd die onder veel belangstelling worden gepresenteerd. Muziekoptredens op en langs de kades van de vaarroute maken van deze vlootschouw een groot feest. Vooraf aan de vlootschouw wordt 'de boot van het jaar' bekend gemaakt en tijdens de vlootschouw wordt de nieuwbenoemde 'schipper in de orde van de Sneeker Pan’ gehuldigd. 

Programma Vlootschouw

Vroeg in de avond, rond zeven uur, begint het voorprogramma van de Vlootschouw, bestaande uit watersportdemonstraties en een optreden van de top 40 band SMÛK. SMÛK is een vijfkoppige band uit Friesland, die elk feest tot een hoogtepunt weet te brengen. De band speelt op een drijvend podium in De Kolk, dat mooi wordt uitgelicht zodra het donker wordt. Rond 21.00 uur landen parachutisten in het water van De Kolk, waarna de officiële plichtplegingen plaatsvinden en de Vlootschouw rond 21.30 uur start.

(foto parachutist Bob Draijer)

Gastschepen

De Vlootschouw presenteert de deelnemende zeilklassen, die meedoen aan de Sneekweek zeilwedstrijden op het Sneekermeer. Ook varen er verschillende gastschepen mee en pramen met dweilorkesten voor de muzikale omlijsting. Zo vaart de boeier Catharina jaarlijks met de kersverse Panschipper, die op het dek staat met zijn pas ontvangen koperen koekenpan. Deze koperen koekenpan, met het wapen van Sneek, behoort bij de onderscheiding van de Panschipper. Jaarlijks benoemt de Koninklijke Watersport Sneek (KWS) één persoon tot de Schipper in de Orde van de Sneker Pan. Deze persoon heeft zich verdienstelijk gemaakt voor de zeilsport in het algemeen en/of voor de Sneekweek in het bijzonder.

Boot van het Jaar
Ook wordt de 'Boot van het Jaar 2024' gehuldigd. Deze boot ligt vrijdagmiddag al in De Kolk ter bezichtiging voor het publiek. Gelijktijdig is de Waterpoort geopend voor publiek. Wil je hét icoon van Sneek gratis bezoeken deze middag, dan graag wel even een tijdslot reserveren, want de Waterpoort heeft maar beperkte ruimte. Het nieuwe schip ‘Vaarwens’ van Stichting Vaarwens vaart dit jaar mee als één van de gastschepen. Stichting Vaarwens biedt een mooie vaardag aan voor mensen die geen zicht meer hebben op genezing, samen met hun dierbaren. Het veertien meter lange Vikingschip, een replica van de Skuldelev 5, gebouwd door studenten van Firda, vaart ook mee in de Vlootschouw.

Vlootschouw onderdelen

Historie

Sinds 1974 is de Vlootschouw een vast onderdeel van de officiele opening van de Sneekweek. De vlootschouw laat traditioneel alle aan de Sneekweek deelnemende klassen zien, de Boot van het Jaar en het Statenjacht met de panschipper. De parade van boten wordt opgeluisterd door dweilorkesten en muziek op meevarende pramen en langs de kades.

Hoe het begon

Na de Franse tijd, in 1814 werd een zeiltocht naar Joure gehouden toen bekend werd dat de Sneeker Jacob Sjoukes Visser was gedeserteerd uit de Franse krijgdienst en veilig was aangekomen in Joure. Dit viel in de smaak en elk jaar werden zeilwedstrijden gehouden. Dit groeide uit tot de Sneker Hardzeildag. Ook rond deze dag werden zeilwedstrijden gehouden en in 1935 werd de eerste werkelijke Sneekweek georganiseerd.

Sneekweek zeilen

De Sneekweek is een jaarlijks terugkerend zeilevenement dat wordt georganiseerd door de Koninklijke Watersportvereniging Sneek. Tijdens deze week zijn er elke dag zeilwedstrijden in verschillende categorieën op het Sneekermeer en de Goëngarijpsterpoelen.

Grootste evenement op de binnenwateren

Tegenwoordig is de Sneekweek het grootste evenement op de binnenwateren van Europa, en begint op de vrijdag voor de eerste zaterdag van augustus met een vlootschouw (een show met honderden boten en vuurwerk). De Sneekweek duurt tot en met de donderdag erna. Woensdag staat bekend als Hardzeildag, de op een na laatste wedstrijddag, op die dag is er ook een grote hardzeildagbraderie in de stad. Tijdens de Sneekweek is er in het gehele centrum een groot muziekfestival, met diverse podia en een grote kermis.

Hardzeildag

De Hardzeildag in de Sneekweek valt elk jaar op de woensdag na de eerste zaterdag van augustus en kent haar ontstaan uit het zogenoemde Admiraalzeilen, wedstrijden die werden opgedragen aan de Oranjestadhouder. Door de komst van de Fransen aan het eind van de 17e eeuw werden deze tradities onderbroken. Op Hardzeildag is er onder andere de Friesland – Holland race waarin de Friezen het tegen de Hollanders opnemen. Ook wordt in het centrum van Sneek een braderie gehouden, aangevuld met alle andere evenementen rondom de Sneekweek.

Vlootschouwcommissie

Dirk van der Zee, voorzitter
Marjan Strikwerda, secretaris
Jacob Boonstra
Nico Altenburg
Leonie van der Zee
Anita Hendriksma
Doede Keuning
Petra Miedema


 

 

Agenda

Sneekweek 2024
Vrijdag 2 augustus t/m donderdag 8 augustus 2024

vrijdag 2 augustus 2024 Vlootschouw Sneek 
19.30 uur start voorprogramma met muziek en watersport demonstraties
21.30 uur start Vlootschouw Sneek & startsein Sneekweek
Na vlootschouw starten de muziekpleinen