Bestjoershûs

Marktstraat 1 Sneek -plan route

Met de ingebruikname van het ‘Bestjoershûs’ heeft het gebouw zijn oorspronkelijke functie terug. In 1864 is het pand gebouwd als raadhuis van Wymbritseradeel. Door de gemeentelijke herindeling van 1984 werd het overbodig. Wymbritseradeel fuseerde met de stad IJlst tot Wymbritseradiel. Aan de Stadslaan in IJlst werd een nieuw gemeentehuis gebouwd. Het oude raadhuis in Sneek werd verkocht en deed een tijd lang dienst als bankgebouw.

Vooral het inpassen van de raadszaal was lastig. De raad van het vroegere Wymbritseradeel telde 15 leden, inclusief 2 wethouders. De huidige gemeenteraad van Súdwest-Fryslân bestaat uit 37 personen, exclusief 5 wethouders. Uiteindelijk is na goede discussies met de raad voor het Cultureel Erfgoed een groot deel van de bovenverdieping als raadszaal ingericht. Onvermijdelijk was dat enkele muren verdwenen. Tegelijkertijd zijn oude elementen bewaard gebleven of zelfs teruggehaald, achter de verlaagde plafonnetjes die de bank erin had gezet. Ook een muurschildering uit 1955 (een voorstelling van het Friese platteland) is behouden.

Aan de buitenkant is het gebouw weer geschilderd in de kleuren van 1864. De meeste houten onderdelen zijn afgewerkt met zandgeel en groen, terwijl ook zandbruin en bruingrijs zijn gebruikt. De verbouwing – globale kosten (inclusief inrichting) circa 1,5 miljoen euro – is gerealiseerd door aannemer Bouwcollectief Sneek in combinatie met Bouwbedrijf Van der Meer Sneek, in samenwerking met een groot aantal lokale en regionale bedrijven.