Gaasterland

Gaasterland Oudemirdum/Balk, Gaasterland -plan route

Gaasterland ligt in Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân en heeft een afwisselende omgeving met bossen, weilanden en de stranden langs de IJsselmeerkust. Bezoek de kitesurfers op het Mirnser klif, geniet op het terras in het centrum van Oudemirdum en verken de bossen van Gaasterland te voet op per fiets. Ook voor Mountainbikers en paardrijden zijn er diverse routes. 

Gaasterland is een streek in de Zuidwesthoek in de Nederlandse provincie Friesland. De voormalige gemeenten Gaasterland-Sloten en Nijefurd zijn deel van Gaasterland. De streek is, anders dan het overwegend vlakke weidekarakter van Friesland, juist glooiend en bosrijk. Vanwege de zandverstuivingen hier en elders in Nederland heeft Staatsbosbeheer het gebied rond 1900 beplant met bos. De keileemruggen waren een natuurlijke zeewering tegen het water van de Zuiderzee en zijn dat nu nog voor het IJsselmeer. Een ervan is het Mirnser Klif (Murnser Klif).

Het hoogste punt van Gaasterland is 12,70 meter boven NAP ten zuidwesten van Oudemirdum aan de rand van het Jolderenbos. Hier staat luchtwachttoren 6H3 - Oudemirdum. Hij is gebouwd in 1953, ten tijde van de Koude Oorlog, om onder het bereik van de radar vliegende vijandelijke toestellen te kunnen waarnemen. Vanaf de toren heeft men een weids uitzicht over land en zee. In het Rijsterbos (Rysterbosk), eigendom van het It Fryske Gea, is een stenen overblijfsel gevonden van de trechterbekercultuur. Een aantal plaatsen in het gebied zijn: Oudemirdum, Rijs, Sondel, Balk en Bakhuizen.

 

(bron wikipedia)