Gevel medaillon, oprichters van de King fabriek

Kleinzand, Eerste Rang Sneek

Het verhaal gaat dat de gevelmedaillons van de oprichters van de King fabriek zijn. Bij een grote brand stortte de gevel in het water van het Kleinzand. Pas jaren later zijn de medaillons gered en behouden. Deze zijn na jaren, opnieuw geplaatst in de nieuwbouw van het gebouw De eerst Rang. Het herinnert aan de eerste King fabriek, niet als de pepermunt rol op het pleintje achter deze gevels. De huidige fabriek staat op de Oude Oppenhuizerweg.

Het is geen streetart, maar wel een mooi verhaal en vandaar toch in deze route. 

Geschiedenis
De geschiedenis van KING begint in 1902 in Sneek, daar werd in de kleine bakkerij van familie De Vries pepermunt gemaakt. Pepermunt was al eeuwen bekend en werd meestal in brokken verkocht, later werd het uitgestoken in diverse maten tabletten. De bakkersfamilie was zijn tijd ver vooruit en besloot in 1922 de goedlopende pepermunt tot het merk KING om te dopen.

Het pepermuntje werd een hit. KING staat al sinds 1922 voor Kwaliteit In Niets Geëvenaard. Niet alleen de kwaliteit maar ook de naamsbekendheid van KING is nog steeds ongeëvenaard: meer dan 99% van de Nederlanders kent het pepermuntmerk.

Aanvankelijk was pepermunt in trek als medicinale remedie. Daarom werd KING pepermunt als een “opwekkend” en “verkwikkend” medicijn geadverteerd. Tegenwoordig claimt KING geen medicinale werking meer van de pepermunt, maar toch heeft KING naast het verfrissen van de mond een stimulerende werking op de maag en het spijsverteringskanaal. Daarmee is KING Pepermunt meer dan een lekkernij.

Mijnheer hangt links, mevrouw hangt boven de rechterpoort.