Haga's drabbelkoekenfabriek

1e Oosterkade 22 Sneek -plan route - website

Haga's drabbelkoekenfabriek 

Sneek wordt tijdens carnaval ook wel 'drabbelkoekstad' genoemd, naar de knapperige zoete drabbelkoeken die hier van oudsher gebakken worden. Deze Friese traditie wordt in ere gehouden door de Sneeker boterdrabbelkoekenfabriek ‘De Friese Sjees’. Dit kleinschalig familiebedrijf was in 1880 al leverancier aan het hof van Willem III en sinds 1990 koningin Beatrix.

Wie nieuwsgierig is naar de bereidingswijze van deze drabbelkoeken kan kosteloos een bezoek brengen aan de fabriek. De koeken worden hier, grotendeels met de hand één voor één gemaakt, naar een geheim recept. De basis is een slap deeg waarvan het hoofdbestanddeel boekweitmeel is. Deze substantie wordt gebakken in hete roomboter. Dit hele proces heet ´drabbelen´.
 
Vroeger waren drabbelkoeken een delicatesse voor de elite. Roomboter was erg duur. Daardoor koste een blik van vijftien koeken maar liefst een gulden, een fors bedrag als je bedenkt dat het gemiddelde weekloon destijds ongeveer zeven gulden was. Tegenwoordig kan gelukkig ook ´de gewone man´ van drabbelkoeken genieten. ´De Friese Sjees´ verkoopt ze los en in blik en ook bij de banketbakkers in Sneek kun je de drabbelkoeken van Haga kopen. 
 
(foto site haga drabbelkoeken)