PvH Oorlogsgraf Bakker, Algemene Begraafplaats Sneek

Kerkhoflaan Sneek

Jan Hendrik Bakker 1894-1944 (verzetsstrijder)

De nacht van 13 op 14 juli 1944 is de geschiedenis ingegaan als de Sneker Bloednacht. In die nacht zijn vier Snekers door NSB’ers in koelen bloede vermoord, te weten Jan Hendrik Bakker, Klaes Koelstra, Jan Tekelenburg en Feike van der Heide. Gemeentesecretaris, en latere burgemeester, Ludolf Rasterhoff stond ook op het lijstje, maar hij overleefde de moordpartij. 

Op 13 juli 1944 vertrok een autobus met ongeveer 35 NSKK-mensen (Nationalsozialistische Kraftfahrkorps) uit Leeuwarden. Bij hen was ook SD’er Jan Ale Visser, de aanstichter van het verschrikkelijke drama. Visser had een lijst met de namen van 25 vooraanstaande burgers in Sneek die als anti-Duits bekend stonden. Er moest wraak genomen worden op de ontvoering en liquidatie van de NSB’er Geale van der Kooi twee dagen eerder. Met de hulp van een NSB-opperluitenant werd de lijst in tweeën gedeeld. De groep van Visser ging vervolgens op pad. 

Twee Sneker NSB’ers dienden als gids. Nadat ze drie kwartier op pad waren geweest belden ze in de Wijde Noorderhorne aan bij de familie Bakker van Broodfabriek Stad Sneek. Jan Hendrik Bakker moest zich aankleden en werd tegen half twee in de nacht van huis meegenomen. Kort daarna hoorden de achterblijvenden een schot. Het was spertijd en dus levensgevaarlijk om naar buiten te gaan, zeker nu NSKK-mensen door Sneek patrouilleerden. De volgende morgen vond de zoon van Bakker het lijk van zijn vader.