PvH Oorlogsgraven Herz, Algemene Begraafplaats Sneek

Kerkhoflaan Sneek

William Herz 1898-1944 en Hanna Herz-Guttmann 1895-1944 (onderduikers)

Het Joodse echtpaar William Herz en Hanna Herz-Guttmann is met hun enig kind Sylvia Minna kort voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog vanuit Duitsland naar Nederland gevlucht. Toen in Nederland de Jodenvervolgingen begonnen zijn ze met hulp van dominee Lourens Touwen uit Makkum in Friesland ondergedoken. Eerst werd het gezin in Makkum, later in Pingjum ondergebracht. Omdat het voor het gastgezin té belastend was om drie onderduikers verborgen te houden, werden de ouders ondergebracht op verschillende adressen in Tzum. Dochter Sylvia bleef in Pingjum. 

Mogelijk door de langdurige en eenzame opsluiting werden William en Hanna steeds moeilijker in de omgang. Zo vertoonden zij zich geregeld op straat. Dat bracht het verzet in gevaar. Op het postkantoor in Franeker werd bovendien een aan de Ortskommandant gerichte brief van William onderschept. In die brief vermeldde hij de namen van belangrijke verzetsmensen. Op 30 januari 1944 zijn William en Hanna daarop noodgedwongen door het verzet omgebracht. Op 3 februari 1944 zijn zij op de Algemene Begraafplaats in Sneek begraven. 

Hun dochter Sylvia, die na de oorlog eerst naar Israël en later naar de Verenigde Staten was vertrokken, heeft van deze gang van zaken nooit geweten. Haar was namelijk verteld dat haar ouders door de Duitsers waren gedood. Zij liet in 1958 op hun graf een steen plaatsen met het opschrift: ‘Beide onbarmhartig door de nazi’s, op weg naar Westerbork doodgeschoten wegens hun Israëlitisch geloof.’ Een grafopschrift waar het verzet en de gemeente na de oorlog wel mee in hun maag zaten.