Sneek, Tirns, Reahus, Sneek (17 km)

Deze fietstocht voert je door het land, langs boerenslootjes door de dorpen Tirns en Reahus, waarbij je langs stadsboerderij De Sibbe komt waar je heerlijke biologische producten kunt kopen, maar ook vlak langs historische kerkjes en wijnhoeve Thabor, waar het oude klooster in Tirns vroeger stond.  
 

Tirns

Tirns is een klein terpdorp aan de Franekervaart. Het inwoneraantal schommelt al jaren rond de honderdtachtig. Tirns ligt vijf kilometer boven Sneek en is een gewilde woonplaats voor forensen. Het dorp kent een lange geschiedenis, die nog duidelijk zichtbaar is in het dorpsbeeld.

Het fraai gelegen kerkje is in het laatste jaar van de 17de eeuw gesticht ter vervanging van een ouder godshuis, dat gewijd was aan Lambertus. Een kilometer zuidelijker stond het klooster Thabor, nog herkenbaar aan de grote terp met een boerderij. Het was een priorij van augustijner koorheren, gesticht in 1406 door een Sneker hoofdeling die zelf in zijn klooster trad. Dit klooster is bekend gebleven omdat er enkele kroniekschrijvers werkten, van wie de abten Worp en Petrus de bekendsten zijn met zeer waardevolle gegevens over Fryslân in de vroege 16de eeuw. Het klooster is in 1572 verwoest door de Geuzen.

Reahû​s

Midden in de weilanden van Friesland kunt u het dorpje Reahûs (Roodhuis) vinden, verscholen tussen Sneek, Bolsward en Wommels, aan de zuidkant van de gemeente Littenseradiel. Als je het dorp betreedt is de R.K. Sint Martinuskerk de eerste blikvanger van het pittoreske dorpje. 

Rondom het dorpje vindt men met name de graslanden, die het dorpje met de mooie groene kleuren opfleuren. De aangrenzende Franeker Vaart maakt het rustige, landelijke plaatje compleet.
 

Scharnegoutum 

Scharnegoutum is een dorp gelegen aan de Zwette, enkele kilometers noordelijk van Sneek en is het enige dorp in Friesland waar de Elfstedentocht, via de Zwette, rechtstreeks doorheen voert. De Zwette is het vaarwater dat Sneek en Leeuwarden met elkaar verbindt en is een belangrijk onderdeel van de enkele jaren geleden gereed gekomen Middelzee-route.
Scharnegoutum is ontstaan zo rond de 7e eeuw. Maar al in de 1e eeuw na Chr. woonden er mensen in de omstreken van het dorp. Op oude kaarten wordt de plaats aangeduid als Scarnum, ook wel Goutum en in die tijd moeten er veel molens zijn geweest om het water van de vele stromingen in de omgeving te bemalen. Op de terp is de Martenskerk, gebouwd in het jaar 1861 en de voormalige grote pastorie. 

tip: wijk even van de route af en bezoek eens 1 van de 2 natuurgebieden van Scharnegoutum. 

 

START
1

Stadsboerderij Sibbe

Ivige Leane 24
2

Thaborhoeve (Tirns)

Thaborwei 10
3

Kerk (Tirns)

Terpstrjitte 14
4

Sint Martinuskerk (Reahus)

Slijpsterwei 3
5

Poldermolen Greate Wierum

Oude Ried / Nijlansdyk
6

Natuurgebied De Flearen

Alddyk
7

Natuurgebied Oer`t Lange Rek

Professor Fritsmastrjitte
8

De nonnen (Scharnegoutum)

Lege Dyk
9

Zwettebos

Leeuwarderweg
10

Kapel RK begraafplaats

Leeuwarderweg 83
FINISH