Streetart Grutte Pier

Prins Hendrikkade 3 Sneek

Grutte Pier 

Pier Gerlofs Donia, Grote Pier / Grutte Pier, was een Friese krijgsheer, vrijheidsstrijder, kaper, zeerover en volksheld. Deze beroemde boer uit Kimswerd maakte zich begin zestiende eeuw hard voor een onafhankelijk Friesland. Aan het einde van zijn leven woonde hij in Sneek waar hij ook is gestorven. Hij ligt begraven in de Martinikerk van Sneek. 

Filmpremiere Grutte Pier
Leaver dea as sleaf

Er is momenteel een film in de maak die in oktober 2022 in première gaat van Steven de Jong Films met Milan van Weelden als Grutte Pier. 
 

Noorderpoort

Grutte Pier staat op dit streetartschilderij voor de voormalige Noorderpoort. Deze poort is gebouwd rond 1493 als onderdeel van de Vestingwerken van Sneek en was gelegen aan de Bolswarderweg en vormde de ingang van de stad vanuit de richting Bolsward. 

Aan beide zijden van de poort stonden torens met aan de westzijde een stenen trap. In de toren werd het stadsbuskruit en munitie bewaard, later deed het gebouw dienst als gevangenis. In 1770 werd het gebouw verfraaid met het Wapen van Sneek en twee uitgesneden vazen. Voor de verdediging was de poort op een gegeven moment niet meer nodig en de ruimte was nodig voor de verbreding van de Bolswarderweg. Hierop is de Noorderpoort in 1843 gesloopt.
De Waterpoort is als enige stadspoort blijven bestaan en is hét beeldmerk van Sneek. 
(bron wikipedia)