Streetart, Octo Tentakel

Singel Sneek

Octo heeft haar tentakel uitgeslagen op de Singel.

Octo Tentakel (Engels: Squidward Tentacles) is een personage uit de animatieserie SpongeBob SquarePants gemaakt door cartoonist Stephen Hillenburg. Octo maakte zijn televisiedebuut in 1999. De Nederlandse stem is ingesproken door Jan Nonhof. Octo werkt achter de kassa bij de Krokante Krab. Hij haat zijn werk en hij houdt ervan over zijn ontslag te dromen. Hij werkt niet serieus en is het tegenovergestelde van Spongebob. Buiten het werk is Octo een hedendaagse kunstenaar die portretten schildert. In zijn vrije tijd bespeelt hij de klarinet waarvoor hij niet altijd talent heeft, afhankelijk van het verhaal van de aflevering. Octo wil graag beroemd en rijk worden en een bos haar hebben (die hij vroeger ook had). Hoewel een echte octopus acht tentakels heeft, heeft Octo Tentakel er maar zes, waarvan twee armen en vier benen.

Inktvissen 

De inktvissen vormen een klasse dieren behorend tot de stam der weekdieren. De wetenschappelijke naam, Cephalopoda, is afgeleid van het Grieks en betekent letterlijk koppotigen. Deze naam is zo gekozen omdat de op armen gelijkende tentakels zich in een kring rond de mond van het dier bevinden. Inktvissen danken hun naam aan het feit dat ze in staat zijn inkt te spuiten om zo een tegenstander het zicht te ontnemen. Inktvissen komen enkel in zout water voor en leven in alle wereldzeeën. Ze zijn in staat om van kleur te veranderen. De meeste inktvissen groeien snel en hebben een kort leven, meestal leven ze maar een tot twee jaar, met als uitzondering verschillende diepzee- en poolsoorten en de nautilussen, die veel ouder kunnen worden. Ze bewegen zich voort door water in hun mantel te pompen wat ze er krachtig weer uitpersen, langs de sifon. Alle inktvissen zijn carnivoren. Het voedsel bestaat voornamelijk uit vis, krabben, kreeften en weekdieren die ze met de zuignappen op hun grijparmen vangen.

Singel

De Singeld werd vroeger 'het Achterom' genoemd vanwege de achterkant van de panden aan het Grootzand. En de overkant van de gracht noemde men de Singel  (gedempte singel). De singel was in vroegere tijden een belangrijk aanvoer water in Sneek. Veel handelaren  woonden aan het water. Op de Singel heerste dan ook veel bedrijvigheid.