Expositie “Circus per Spoor”

Dr. Boumaweg 17b Sneek - website
Unieke expositie “Circus per Spoor” in het Modelspoor Museum
  • wekelijks op woensdag, donderdag, vrijdag en zondag tot en met 29 december 2024

Op donderdag 27 juni wordt een unieke tentoonstelling geopend in het Modelspoor Museum door wethouder Petra van den Akker en circus kenner Simon Visser. Ook Sander Balk van Circus Salto is er met zijn draaiorgel. De expositie “Circus per Spoor”, is vanaf 29 juni t/m eind december voor het publiek te zien.
Onderdeel van deze tentoonstelling zijn; een levensecht miniatuur van circus Krone (schaal 1:87) en van Sarrasani (schaal 1:43). Miniatuur circus Sarrasani vertrekt medio september naar Engeland en is dus tot eind augustus te zien.

De tentoonstelling ‘Circus per Spoor’ laat aan de hand van vele afbeeldingen, affiches en een heuse circus opstelling zien hoe diverse circussen door de jaren heen per trein van en naar hun bestemming werden vervoerd. De voorbereiding en het voltrekken van deze tentoonstelling is mede dankzij veel circus kenners en liefhebbers.

Laat in de 19e eeuw werden de circussen te groot en te complex om via de weg naar de volgende bestemming te reizen. Men kwam op het idee om een gespecialiseerde circus trein te gebruiken. Een trein waarop efficiënt de wagens, de dieren, de artiesten en de tent konden worden in- en uitgeladen. Hierdoor werd het mogelijk, na de avondvoorstelling op te breken, naar de volgende locatie te rijden en weer op te bouwen vóór de matineevoorstelling. Het circus van P.T. Barnum was in Amerika het eerste circus dat zich per trein verplaatste en al snel vervoerden Europese circussen zich per trein. De laatste circustrein die de regio Friesland aandeed was van Circus American in Leeuwarden in 1993.

Het museum is geopend: woensdag t/m vrijdag, zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur en op zaterdag van 10.30 tot 17.00 uur.

Extra openingstijden
Vanaf 6 juli is het museum ook geopend op maandagmiddag en dinsdag met verlengde openingstijden in verband met de zomervakantie.
Het museum zit in het station van Sneek en is goed bereikbaar met de auto, bus en trein. Alle informatie en openingstijden zijn ook op www.modelspoormuseum.nl te vinden.

Lees meer