Markt 23 (avond)
Marktstraat 23 Sneek -plan route

In dit pand aan de Marktstraat 23 was jarenlang hotel-restaurant De Wijnberg gevestigd. Het hotel opende als herberg in 1651 de deuren. Op de plaats van het oostelijk deel gebouw had Hajo Eelkes Napjus een kaarsenmakerij, hij was de zoon van kroniekschrijver Eelco Napjus die eerder ook in dit pand woonde. Het gebouw had tot in de achttiende eeuw een trapgevel en werd in 1786 bewoond door stadsassistent Johannes Schaaf. In 1842 krijgt het gebouw zijn huidige vorm. Het huidige pand bestaat uit twee verenigde panden onder een dwars zadeldak. Onder het gebouw bevindt zich een wijnkelder.

Op 11 mei 1940 werd in het hotel de overgave van de stad ten gunste van de Duitse bezetter getekend. Na de Tweede Wereldoorlog werd het hotel door de Canadese bevrijders tijdelijk omgedoopt tot Windsor Hotel. Het gebouw deed dienst als officiers mess. Op 30 juli 1947 was Prins Bernhard hier aanwezig, hij nuttigde een maaltijd met de Sneker gemeenteraad.

In 1974 werd het gebouw beschermd als rijksmonument.

In 2016 ging het pand over in andere handen en werd het verbouwd tot een sfeervol restaurant. Markt 23 met een prachtig interieur opende in 2018 haar deuren.