Sculptuur “ Hûs…Hús…Huis…… ”

Westhemstraat 46 Sneek

Het beeld symboliseert in verschillende lagen de levensfases en staat voor het menselijk leven. In het staal zijn letters en cijfers uitgefreesd, die geven aan dat letters en cijfers tot de belangrijkste symbolen in ieders leven behoren. Het beeld wordt daardoor minder massief en geeft schaduweffecten door de zon en het licht. Met de kamers van het leven in dit beeld, staat het onderste segment voor de kindertijd, daarboven de volwassen periode en als derde kamer het ouder worden. De laatste kamer is een gesloten kamer, hier zijn woorden niet meer nodig, alles is al gezegd. Deze kamer ligt het dichtst bij de hemel en staat voor de laatste fase van het leven. De fase waarin de gasten van de hospice zich bevinden. 

Het beeld is niet recht maar buigt iets af, er zit beweging in. Dit geeft aan dat ook het mensenleven niet altijd perfect verloopt…..ook dat laatste stukje niet.

In de symboliek van het beeld is treffend weergegeven waar de hospice voor staat….een huis, een thuis te zijn voor mensen in de laatste fase van het leven.  Waar mensen het goed hebben en waar aandacht, warmte en ruimte is  om die laatste periode af te sluiten zoals ze zelf graag willen.

De titel is bestaat uit het Nederlandse huis, het Fryske hûs en het Sneker hús.

Het kunstwerk is gerealiseerd dankzij de inzet van Gerrit Terpstra en diverse sponsoren zoals Douma Staal uit Sneek, Nauta Snijbedrijf Sneek, de firma Postma en Groen en Ingenieursbureau Van den Lune en Rienksma BV. De firma Vellinga uit Heeg zorgde voor het aanbrengen van de fundering.

Het beeld is gemaakt van cortenstaal, is 3 meter hoog en weegt 600 kg.