Streetart, Herman de Haas
Lemmerweg Sneek -plan route

Herman de Haas aan de Lemmerweg.

De haas (Lepus europaeus), ook wel Europese haas genoemd om onderscheid te maken met andere hazensoorten, is een zoogdier, dat net als onder andere het konijn tot de orde der haasachtigen (Lagomorpha) behoort. De haas komt algemeen voor op de open gras- en landbouwgebieden van Europa en aangrenzende delen van Azië.

De haas heeft een langwerpig lichaam, zeer lange oren en lange poten. De achterpoten zijn langer en krachtiger dan de voorpoten. Iedere poot heeft vijf tenen en behaarde zoolkussens. Oppervlakkig lijkt een haas veel op het konijn, maar hij is groter, met in verhouding grotere oren met zwarte uiteinden en langere ledematen. Ook beweegt een haas zich meer met sprongen voort. 

De Lemmerweg is een belangrijke doorgaande weg op de rand van de wijk Hemdijk in Sneek. De weg kreeg zijn naam in 1843 en werd vernoemd naar de stad Lemmer, in welke richting de weg vanuit Sneek gaat. De weg was een van de eerste verharde wegen in Friesland en diende ter stimulering en verbetering van het vervoer over de weg.  Aan de Lemmerweg bevindt zich ook de Watertoren en de Waterpoort.