Streetart, Jolly Jumper

Kleinzand Sneek

Jolly Jumper is een fictief paard uit de Belgische stripreeks Lucky Luke gecreëerd door Morris. Hij is in deze stripreeks het paard van de cowboy naar wie de reeks genoemd is.
Jolly Jumper is een schimmel met bruine vlekken op zijn linkerkant. Net als Luke zelf is zijn uiterlijk duidelijk veranderd in de loop der tijd. In de eerste albums was hij nog min of meer een gewoon paard. Later kreeg hij zelf een uitgebreide persoonlijkheid. Zo levert hij geregeld zijn eigen commentaar op het hele gebeuren, waardoor hij dienstdoet als "observator" van het verhaal. Hij heeft met name vaak commentaar op Lucky Luke omdat híj weer eens moet rijden. Jolly kan in de moderne albums tevens dingen die men doorgaans niet van een paard verwacht, zoals schaken, vissen en zelf zijn zadel omdoen.

Kleinzand

Jolly Jumper staat op stal' op het Kleinzand. Dit is een kade en -gracht in de binnenstad van Sneek. De naam is een verbastering van het woord zaan of sont, wat een nauwe doorgang tussen bredere wateren is. De gracht op het Kleinzand was in tegenstelling tot het Grootzand nog bevaarbaar.