Sneeker Dweildag

Marktstraat 23 Sneek -plan route - website
Sneeker Dweildag met medewerking van zo'n 36 dweilkappellen, strijden in Sneek om de eer in de leutklasse en de wedstrijdklasse.
  • zaterdag 5 oktober12:00 - 18:00

De dweilkapellen vanuit het hele land manifesteren zich in twee klassen, de Leutklasse of de Wedstrijdklasse. Alle kapellen verzamelen om 11 uur bij de Marktstraat waar het startsein wordt gegeven door het scanderen van de woorden ‘Vuur, vlam, los’. De kapellen zetten dan gezamenlijk de het Sneeker Dweillied in dat speciaal voor deze dag gearrangeerd is. Hierna trekken de dweilorkesten naar de diverse optreedplaatsen in het centrum van Sneek. 

De hele dag spelen zo'n 36 dweilkapellen op 8 locaties in het centrum van Sneek. Rond 17.15 uur is de prijsuitreiking op de Marktstraat.

Het woord 'dweil' in dweilorkesten of dweilkapellen komt van de term 'dweilen', in de zin van 'doelloos’, op straat rondzwerven'. In Brabant, en Limburg, is (of vaker, was) het gebruikelijk om tijdens carnaval van café naar café te 'dweilen', dit gebeurde onder begeleiding van kleine carnavalskapellen die voor de muziek zorgden. Zo ontstonden al snel de termen 'dweilband', dweilkapel  en 'dweilorkest'. Vanaf begin jaren 70 speelde de Blauhúster Dakkapel tijdens de dweilpauzes van de WK- en EK schaatswedstrijden in het Thialfstadion te Heerenveen, en heeft het begrip ‘Dweilorkest’ een nieuwe en originelere betekenis gekregen.

Lees meer