Lapkepoepen en Friese boerin (Wijde Burgstraat Sneek)

Wijde Burgstraat Sneek -plan route

In 1841 openden Clemens en August Brenninkmeijer in Sneek een stoffenzaak. Dat was de eerste winkel van wat later het wereldomspannend kledingconcern C&A zou worden.

Ter gelegenheid van het honderdvijftigjarig bestaan schonk het bedrijf in 1991 een beeld aan Sneek. Het bronzen beeld, vervaardigd door de Duitse kunstenaar Herbert Daubenspeck, kreeg een plaats tegenover de huidige C&A-vestiging in de Wijde Burgstraat in Sneek. Het beeld stelt een lapkepoep voor die met een Friese boerin onderhandelt over de prijs van een lap stof. 

De naam van het beeld de Lapke poepen. Poepen is de Friese benaming voor de Westfaalse 'Buben' die in de negentiende eeuw elke zomer in groten getale naar Friesland trokken om seizoenarbeid te verrichten in de landbouw. De linnen hemden en andere kledingstukken die de 'poepen' uit hun woonplaats meenamen, waren van zo'n goede kwaliteit dat de Friese boerinnen hen vroegen het volgend jaar wat van die stof mee te nemen. Sommige landarbeiders zagen wel brood in de stoffenhandel en legden zich daarop toe.

Aan deze lapkepoepen is het ontstaan van vele textielconcerns in ons land te danken, zoals Bervoets, Lampe en C&A. In het Westfaalse Mettingen, waar de broers Clemens en August Brenninkmeijer vandaan kwamen, staat een pendant van het beeld in Sneek. Het stelt vertrek van de mannen naar Friesland voor. Ook dit beeld is van brons en vervaardigd door Herbert Daubenspeck.