Tonnema Rol pepermunt (Kleinzand Sneek)

Het kunstwerk Pepermunt
locatie: Kleinzand, woningen De Eerste Rang
Maker: © Henk Lampe
Geplaatst: 1983
Materiaal: marmer
Zet op favorietenlijst Verwijder uit favorietenlijst

Het kunstwerk Pepermunt is ontworpen door beeldend kunstenaar Henk Lampe uit Sneek, in opdracht van de Kingfabrieken Tonnema B.V.

Het monument werd op dinsdag 9 september 1986 door directeur De Vries van Tonnema BV overgedragen aan burgemeester Mr. Bernhardus van Haersma Buma. Het kunstwerk is van marmer. Op een zwart geplaveide ondergrond zijn een staande en een liggende rol pepermunt geplaatst, waarbij uit de liggende rol een paar pepermuntjes zijn 'gevallen’. Op een andere, zwartgeruite ondergrond, liggen losse pepermunten die de indruk wekken onderdeel van een damspel te zijn.  Het kunstwerk staat aan het Kleinzand op het binnenterrein van ‘De Eerste Rang’, een woningcomplex voor ouderen. Op deze plaats in de binnenstad van Sneek stond ruim zeventig jaar Tonnema’s Kingfabriek. Het kunstwerk draagt bij aan de herinnering aan die periode, evenals overigens de naam van het woningcomplex en twee oude gevelstenen die zijn aangebracht in de grachtgevel van het appartementengebouw.

De Tonnemafabriek werd in 1902 opgericht door Nicolaas de Vries en verwierf grote bekendheid met King pepermunt en later met Rangsnoepjes. Voor die nieuwe Rangsnoepjes werd in de jaren vijftig een fabriek aan de Oude Oppenhuizerweg gebouwd, waar in een later stadium ook de productie van de pepermunten en de kantoren naartoe verhuisden. Het oude fabriekscomplex aan het Kleinzand werd in de jaren 1984-'86 vervangen door De Eerste Rang, een appartementencomplex met 47 woningen.

 

Tonnema Rol pepermunt (Kleinzand Sneek)

Contactgegevens

Kleinzand De Eerste Rang
Sneek
Bezig met laden