Grutte Pier route

Grutte Pier is een Friese volksheld die in de 15e eeuw streed voor de vrijheid van Friesland. Er zijn diverse plaatsen in Friesland waar hij zijn sporen heeft achtergelaten. Deze route licht een aantal van deze highlights toe en tijdens de route kun je genieten van het prachtige Friese landschap.

Deze route is ontwikkeld in aanloop naar de filmpremiere van Grutte Pier, een trilogie van Steven de Jong, waarvan het 1e deel in oktober 2022 in premiere is gegaan in Sneek. De film Grutte Pier vertelt het magische verhaal van Friese kleigrond, de bodem waar zoveel bloed is verspild, waar zoveel mensen het leven lieten voor hun vrijheid en waar zoveel geest in die aarde zit dat het tot op de dag van vandaag voelbaar moet zijn.

Natuurlijk is dit het verhaal van Friese vrijheidsstrijder Pier Gerlofs Donia, maar ook is dit het verhaal van de slag bij Warns waar in 1345 veel doden vielen en waar de Friese onafhankelijkheid werd bevochten en... gewonnen. Het is eigenlijk een verhaal van vandaag. Hoe een volk zich nog altijd niet de wet laat voorschrijven door heersers uit het westen..... 

START
1

Streetart Grutte Pier

Prins Hendrikkade 3
2

Beeldwerk van Grutte Pier

Brug over Grootzand/Hoogend
3

Grutte Pier, helm

Marktstraat
4

Grutte Pier, het beleg van Sneek

Kerkhoflaan 31b
5

Grutte Pier, slag om Warns

Skarl, 8721 EX Warns
6

Grutte Pier beeld Kimswerd

Jan Timmerstraat 1
7

Grutte Pier, zwaard

Wilhelminaplein 92
8

Grutte Pier Brouwerij

Bartlehiem 23
9

Streetart Grutte Pier

Prins Hendrikkade 3
FINISH